Saveti pri kupovini polovnog automobila

Kada pitate stručnjake koji je automobil najbolji za kupovinu, svako pošten će vam reći nov automobil.S’obzirom da nismo svi u mogućnosti da kupimo nov automobil ostaje nam polovnjak kao opcija. Svaki polovan automobil nosi sa sobom određen rizik.Mi ćemo vam ovde dati 10 saveta pri kupovini polovnog automobila . Pa hajde da krenemo redom…

1)Korozija na vozilu – Pogledajte da li automobil ima korozije unutar haube,na pargovima itd. Ukiliko ima previše izbegavajte takav auto.Ukoliko ja auto sveže prefarban to takođe može ukazati na skrivanje truleža.

2)Enterijer vozila-Enterijer vozila dosta govori o automobilu.Ukoliko je volan previše izlizan,menjač,papučice,znači da je automobil dosta prešao.Uporedite ove indikatore sa kilometražom vozila.

3)Testirajte vozilo– Provozajte vozilo ,testirajte mu kočnice , menjač,ručnu,svetlosnu signalizaciju.Obratite pažnju na izduvne gasove.Ukoliko je dim beo,ili tamno siv verovatno je motor počeo da meša gorivo sa nečim ili ima problem sa povećanom potrošnjom ulja.Za klasično kvačilo je poznat jednostavan test – ubaciti u direktnu brzinu i lagano pustiti kvačilo. Ako se motor ne ugasi, kvačilo je potrošeno i traži zamenu. Svako krčanje iz menjača, lagani udarci prilikom ubrazanja ili usporenja govore o istrošenosti zupčastih snopova i/ili sinhronih prstenova.

4)Pogledajte unutrašnjost haube-Proverite sva gumena creva da nisu oštećena,posude sa tečnostima da li su čiste,ukoliko nisu opet postoji mogućnost da meša gorivo.Pregledajte motor, da li ima nekih curenja, oštećenja, neke korozije, i slično. Ukoliko vam ne izgleda očuvano, ako ima nekih mrlja, to može biti pokazatelj da će vam trebati majstor uskoro.Otvorite poklopac za ulje. Ukoliko u unutrašnjosti postoje tragovi pene, onda odustanite od tog automobila. Ako se pojavljuje prljava, braon tečnost, to uglavnom ukazuje na curenje glave motora.

5)Tesirajte ga na laptopu-Ako u automobilu postoji kompjuter, onda ne bi bilo loše da pronadjete nekoga ko ima računar za proveru grešaka za taj tip automobila,tako ćete sa sigurnošću utvrditi kvar.

6)Pogledajte servisnu knjižicu-Svaki savestan vlasnik automobila ima servisnu knjižicu,pogledajte kada je rađen mali i veliki servis i kada je šta menjano van tog servisa.

7)Da li postoje informacije o prethodnim vlasnicima? – Raspitajte se da li prodavac zna ko je bio prethodni vlasnik, da li je vozilo bilo lično ili službeno, u kojoj zemlji je voženo, koliko vlasnika je imalo. Automobili voženi po našim putevima obično imaju više problema sa vešanjem od vozila koja dolaze iz zemalja zapadne Evrope zbog stanja naših puteva. Službena vozila su obično dobro održavana u ovlašćenim servisima ali ne znate ko ih je vozio i da li ih je vozio kao „službeni auto“ ili je bio pažljiv. Proverite i broj šasije da vidite da li je automobil ukraden.Broj šasije se nalazi na više mesta u automobilu (ispod poklopca motora, u vidu pločice kod prednjih vrata,kod suvozačkog sedišta ispod tepiha,u prostoru za rezervni točak) i vidite da li je broj isti na svim mestima.Zatim broj možete proveriti na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja ili jednostavno kliknite OVDE

8)Amortizeri: Pokušajte da višestrukim pritiskanjem zaljuljate jedan kraj automobila. Ako su amortizeri neispravni vozilo će se lako zaljuljati. Kada prestanete da ljuljate automobil, dobri amortizeri u veoma kratkom vremenskom periodu zaustavljaju vozilo. Loši amortizeri dozvoljavaju vozilu da napravi još par sitnih oscilacija. Takođe, skakutanje i lupanje točkova tokom vožnje po lošijem putu ukazuje na dotrajalost amortizera. Ako su na točkovima loši ležajevi iz točkova će se čuti brujanje i biće neophodna zamena ležajeva. Nagnut automobil na ravnoj podlozi može značiti da uskoro treba zameniti i opruge.

9)Pogledajte gepek-otvorite gepek i podignete tapacirung. Pored rezervnog točka, ovde se obično mogu videti i deformiteti nastali usled udarca od nazad, jer je u tom bunkeru teško bilo šta peglati a da ne ostanu vidljivi tragovi.  

10)Gde kupiti polovnjak? Najbolje bi bilo od nekog koga poznajete,nekog za koga znate kako je održavao svoj auto.Sledeća opcija su ovlašćeni dileri automobila.Oni pored novih automobila imaju i polovnjake koje su lično servisirali i za njih vam daju garanciju.Proverite i varijante polovan za polovan auto. Ako i tu ne nađete svog ljubimca preostaju vam auto placevi. Gledajte one koji se dugo bave ovim poslom jer njima nije u interesu da se igraju ukradenim i neispravnim vozilima.  

Želimo vam srećnu kupovinu polovnog automobila!

Banatski oglasi